Tradičná pochúťka zo Španej Doliny: Štiarc dokázal zasýtiť baníkov na celý deň

Základom sú zemiaky

Základom jedla sú očistené, nadrobno nakrájané zemiaky, ktoré sa predvaria v osolenej vode. K nim sa pridá múka, niekto dáva hrubú, prípadne polohrubú múku.

„Do hrnca sa zapichne tzv. štiarcovník, čo je hrubý papek, prípadne varecha a ďalej sa to varí bez miešania asi sedem minút. Tak ma to učila moja mamička. Potom sa zleje voda a celé sa to vymieša. Žiadny mixér, ale ručne, aby zmes bola hladká a nezostali hrudky. Na to je potrebná sila. Na súťaži nám preto pri vymiešavaní pomáhajú chlapi,“ hovorí s úsmevom starostka Španej Doliny, ktorá sa do tradičného podujatia zapája ako súťažiaca.

Z tuhého cesta sa potom robia trhance, ktoré sa polejú opraženou slaninkou, prípadne aj s cibuľkou. Štiarc sa zapíja kyslým mliekom alebo žinčicou.

Do bane sa už dávno nefára, ale štiarc sa varí. Starší Špaňodolinčania ho z času načas uvaria ako pochúťku pre svojich príbuzných, ktorí zavítajú na návštevu.

Hoci tradičné banícke jedlo štiarc návštevníci Španej Doliny nemajú šancu bežne ochutnať, je jeden deň v roku, keď sa ním môžu zasýtiť tak, ako kedysi baníci z tejto dediny. Obec každoročne v júli organizuje súťaž vo varení tohto „chudobného“, ale zároveň sýteho jedla.

Ako uviedla starostka Španej Doliny Martina Wilhelmerová, nejde ani tak o súperenie, kto navarí lepší štiarc, ako skôr o ukážku jeho varenia, koštovku a najmä pripomenutie si tradícií starobylej banskej obce v Banskobystrickom okrese.

Zasýtil na celý deň

„Ženy kedysi varievali štiarc svojim mužom, keď fárali do bane,“ pripomína Wilhelmerová. Buď ho jedávali ráno alebo si ho brávali so sebou a dokázal ich zasýtiť na celý deň.

 

Do bane sa už dávno nefára, ale štiarc sa varí. Starší Špaňodolinčania ho z času načas uvaria ako pochúťku pre svojich príbuzných, ktorí zavítajú na návštevu.

Zdroj: https://www.dnes24.sk