- Slovensko
- Všeobecné info
- Praktické info
- Dopravné info
- Najkrajšie miesta
- Kto je kto na Slovensku
- Osobnosti Slovenska
- Regióny Slovenska
- Tipy z regiónov
- Pravidelné podujatia
- Užitočné odkazy
V Brezne chcú žiť bez chémie a konzervantov. Vybudovali vlastnú mliekareň
O mliečne výrobky v Brezne nebude núdza. Poľnohospodárske družstvo Ďumbier okrem pestovania obilnín a chovania dojníc rozbehlo prevádzku mliekarne, kde výrobu masla a tvarohu plánuje postupne rozšíriť o ďalšie produkty zdravej výživy.
Poľnohospodárske družstvo (PD) Ďumbier, ktoré hospodári na rozlohe asi 2700 ha pôdy, sa venuje ako rastlinnej, tak aj živočíšnej výrobe.
PD Ďumbier sa môže pochváliť dobrými výsledkami v živočíšnej výrobe, kde posledné tri roky dosahuje priemernú úžitkovosť na úrovni 9300 – 9500 litrov mlieka na laktáciu. Chová zhruba 700 kusov dobytka sústredených na jednej farme v lokalite Podkoreňová a ročne vyprodukuje 3 milióny litrov surového kravského mlieka.
Podľa slov Petra Lukáča, dojnice sú kŕmené kvalitnými objemovými krmivami, dopestovanými na plochách regiónu Horehronia a dobytok je ustajnený voľne, čím spĺňa najprísnejšie normy na tzv. „Wellfare“ zvierat – pohoda zvierat, aby sa cítili v rámci svojho života čo najlepšie. Spolu s dobre odvedenou prácou zamestnancov má tak PD všetky predpoklady na to, aby dosahovalo dobré úžitkové parametre nadojeného mlieka s vysokými zložkami mlieka, ako sú tuky a bielkoviny.
Vyrábajú maslo, tvaroh a pribudnú aj ďalšie produkty zdravej výživy
Jedným z dlhodobejších plánov PD Ďumbier bolo v Brezne sprevádzkovať mliekareň. Zámer vyšiel a od augusta tohto roka je realitou. Úplne nový objekt sa už nachádza priamo v areáli firmy v Podkoreňovej.
Ako prezradil Peter Lukáč, dôvodom vzniku projektu bolo, že potravinová sebestačnosť Slovenska je na nízkej úrovni. „Keďže ide o úplne novú technológiu poskladanú na mieru podľa našich požiadaviek, venujeme sa ešte „ladeniu“ strojov a postupne nabiehame na výrobu mliečnych výrobkov.
Aby boli čerstvé, chutné a zabezpečená maximálna kvalita bez akýchkoľvek vonkajších vplyvov, surové kravské mlieko z dojárne dopravujeme do mliekárne potrubím.“ Denne ho spracujú asi 1000 litrov, no keďže výrobná kapacita linky je stavaná na väčšie denné výkony, ich cieľom je dosiahnuť 8000 – 9000 litrov.
Okrem toho, že vyrábajú maslo, tvaroh a od minulého týždňa aj 1,5 % polotučné mlieko, výrobu plánujú rozšíriť o zakysanku, jogurtové nápoje, 3,5 % plnotučné mlieko, zakysaný cmar, srvátku a možno bezlaktózový program, ktoré sú trendom v zdravej výžive. Podľa riaditeľa všetko však závisí od toho, čo si bude vyžadovať trh.
Kvalita by mala presvedčiť o tom, čo je tradičné a chutné
V jednozmennej prevádzke mliekárne pracujú 4 zamestnanci a jedna manažérka, no Peter Lukáč pevne verí, že požiadavky na kvalitné, čerstvé a zdravé základné potraviny ich donútia zvýšiť výrobnú kapacitu na dvojzmennú prevádzku. Podľa jeho slov by to prinieslo aj zvýšenie zamestnanosti o 16 zamestnancov v regióne.
Podporiť domácu mliekareň môžete kúpou jej výrobkov v obchodoch siete Fresh v Brezne, Podbrezovej a aj v okolitých obciach. Spoluprácu sa snažia rozšíriť aj s ďalšími väčšími obchodnými reťazcami, spracovateľskými subjektmi v blízkom okolí, ako sú hlavne cukráreň, pekárne, ale aj jedálne.
„V neposlednom rade sme začali spolupracovať aj s prevádzkou ŽP Gastroservis. Verím, že aj keď sa len rozbiehame, o naše výrobky bude záujem, lebo kvalita daných výrobkov by mala zákazníkov sama presvedčiť o tom, čo je tradičné a chutné,“ uzavrel Peter Lukáč.